The campus of the Museum of Fine Arts, Houston, is being transformed with a new master plan: two new buildings, designed by Steven Holl Architects; a new conservation center, designed by Lake|Flato Architects; and a landscape plan by Deborah Nevins & Associates that knits together a century’s worth of signature architectural structures.

The project’s Glassell School of Art and Brown Foundation, Inc. Plaza open Sunday, May 20, 2018.

Project Updates

Want to stay up to date on the latest campus redevelopment news? Subscribe to the e-newsletter and follow along on the #FutureMFAH blog as well as on social media with #FutureMFAH



 

Questions about the campus redevelopment? Contact us at expansion@mfah.org or 713.830.5280.

Support the Capital Campaign

Interested in learning more about the Capital Campaign, including how to give?

Give online today 

Questions? Contact Caroline Brantley Williams at cbwilliams@mfah.org or 713.639.7874.

The Susan and Fayez S. Sarofim Campus

Encompassing 14 acres in the heart of Houston’s Museum District, the MFAH campus-redevelopment project is a major contribution to the city’s efforts to improve the pedestrian experience of Houston. With an array of public plazas, reflecting pools, and gardens, as well as improved sidewalks, street lighting, and way-finding, the Susan and Fayez S. Sarofim Campus provides an active setting for three significant new structures:

• An 85,000-square-foot home for the Glassell School of Art
• A 164,000-square-foot-building for 20th- and 21st-century art: The Nancy and Rich Kinder Building
• A state-of-the-art conservation center: The Sarah Campbell Blaffer Foundation Center for Conservation

Additional key elements
• A renewed Cullen Sculpture Garden; designed by Isamu Noguchi, it is currently undergoing a restoration that will be completed by summer 2018
• Two underground parking garages
• Two new, dedicated tunnels between the Nancy and Rich Kinder Building and the Caroline Wiess Law Building, and between the Glassell School of Art and the Kinder Building

The Glassell School of Art & The Brown Foundation, Inc. Plaza

Designed by Steven Holl Architects,
with plaza designed by Deborah Nevins & Associates in collaboration with Nevins & Benito Landscape Architecture, D.P.C.

Now open as of Sunday, May 20, 2018

The L-shaped building is constructed from a series of sandblasted, pre-cast concrete panels, alternated with panes of glass, in a rhythm of verticals and slight angles.

Highlights of the New Glassell School of Art
• Fronts onto the Brown Foundation, Inc. Plaza and provides ample outdoor space for programs and performances
• A street-level coffee bar for students and the public
• All Glassell School of Art students are served under one roof for the first time, since the new building houses both the Junior School and Studio School, as well as Core Program residents
• The BBVA Compass Roof Garden, a sloping, walkable green roofline offering dramatic views of the Sarofim campus

On Sunday evening, May 6, two trees were removed from Bissonnet Street, in front of the Caroline Wiess Law Building. Every effort has been made to preserve all of the trees throughout the 14-acre campus during the five-year redevelopment project. Unfortunately the roots of these two trees extended too far down for the trees to survive the construction of the below-ground pedestrian walkway that is currently being constructed between the Law Building and the site of the future gallery building.

The MFAH investigated building the tunnel in a different location, but the presence of significant water lines and other utilities under Bissonnet Street prohibited relocation. The Museum has requested and received City of Houston approval for the trees’ removal. The MFAH expansion plans include a significant addition of greenspace, including planted medians on Bissonnet Street between Montrose Boulevard and Main Street. Any questions or concerns about the campus redevelopment project may be directed to expansion@mfah.org or 713.830.5280.

The Sarah Campbell Blaffer Foundation Center for Conservation

Designed by Lake|Flato Architects
Completion: Late 2018

Anchoring the eastern perimeter of the MFAH campus, constructed on top of the existing parking garage, the Sarah Campbell Blaffer Foundation Center for Conservation will house state-of-the art conservation labs and studios.

Highlights of the Sarah Campbell Blaffer Foundation Center for Conservation
• Brings the Museum's conservation team together under one roof and in close proximity to the Museum for the first time
• Passersby will be able to glimpse some of the activity inside from the sidewalk below